vrijdag 30 mei 2008

# 19 Sociale netwerken


Mensen zijn sociale dieren en natuurlijk heeft dat ook zijn weerslag gekregen op internet. Gelijkgestemden opzoeken en met elkaar van gedachten wisselen; het voorziet in een behoefte. Met de komst van profielensites is het nog interessanter geworden met informatie over de meest interessante persoon te wereld: onszelf! Wie ben ik? Wat doe ik? Wat vind ik leuk? Nu lees ik dat zakelijk netwerken ook in opkomst zijn zoals LinkedIn. Ik moet bekennen dat ik er niet zoveel mee heb. Ik heb een en ander bekeken (Hyves, Facebook, LinkedIn, etc.) en ik wordt er niet echt warm van. Het is me te oppervlakkig en nietszeggend. En netwerken werkt altijd nog het beste met mensen die je echt ontmoet, maar misschien is dat ouderwets?

In sociale netwerken rond gemeenschappelijke interesses geloof ik wel. Dat geeft iets wat mensen verbindt en een duidelijk functie heeft. Bijvoorbeeld de Bibliotheek 20 Ning. Ik moet nog wel lid worden...

Wat moeten wij als biblioheek met sociale netwerken?? Nadeel is dat je als bibliotheek geen persoon bent maar een instituut waar mensen niet direct veel binding mee hebben. Niet zoiets als "mijn vriend", "mijn dorp" of "mijn wijk". Met de bieb op Hyves? Ik geloof er niet zo in, dat levert nooit een levendige community op. Wat ik wel zie zitten is in het maken van handige widgets die mensen op hun profielen kunen plaatsen zoals de Aquabrowser of Al@din (chat) Zo bied je content en dienstverlening aan op plekken waar veel mensen komen. Ook zie ik wel wat in sociale netwerken rond aan bibliotheken gerelateerde thema's zoals lezen en literatuur. Mooi voorbeeld is de Bibliotheek Almelo leeskring ning.

BiebBean

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Laten we ons dan specialiseren in biebwidgets! En je foto vind ik echt super :-)

Marina Noordegraaf .... zei

Veel mensen die ik nu geregeld face 2 face zie, heb ik online ontmoet via contacten op mijn weblog en in online communities zoals de bibliotheek2.0 ning. Het mooie van web 2.0 is dat het de kans vergroot dat je mensen ontmoet die zich in hetzelfde interesseren als jij. De zogeheten long tail, zeg maar. Dat vind ik ontzettend mooi aan het sociale web! Maar face 2 face contact bestendigt het netwerk zeker.

Ik ben het ontzettend met je eens dat de bibliotheek haar kracht kan gaan putten uit het aanbieden van "movable content". Op communities zoals de bibliotheek 2.0 ning kunnen we dan onze interne kennis daarover met elkaar delen opdat er niet 10 mensen tegelijk een bibliotheek.nl widget maken!